FRUERGAARD,  Sognefoged og Lægsmand Mads Peder Pedersen

FRUERGAARD, Sognefoged og Lægsmand Mads Peder Pedersen

Mand 1734 - 18. december 1814 (80)

Generationer:      Standard    |    Lodret    |    Kompakt    |    Boks    |    Kun tekst    |    Anetavle    |    Viftediagram    |    Medie    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  FRUERGAARD,  Sognefoged og Lægsmand Mads Peder PedersenFRUERGAARD, Sognefoged og Lægsmand Mads Peder Pedersen blev født 06. august 1734, Storgaard i Vester Herborg (søn af FRUERGAARD, Peder Pedersen og JENSDATTER, Johanne); døde 18. december 1814 (80), Faster.

    Notater:


    https://slaegtsbibliotek.dk/903087.pdf


    MADS PEDERSENS FORFÆDRE OG SLÆGT

    Det første der er fortalt om Mads Pedersens slægt, er ifølge en mundtlig overleveret beretning, at den skulle stamme fra et jordløst hus i Sædding’) og blev giftet ind i en familie i Fruergaard i Sønder Felding.

    Hvis denne beretning er rigtig, må dette sikkert have fundet sted mindst så langt tilbage i tiden som omkring år 1650- At slægten virkelig har haft en forbindelse med Fruergaard, er sikkert nok, men direkte hjemlede vidnesbyrd fra den tid har vi ikke tidligere besiddet, når vi undtager selve familiens kendingsnavn »Fruergaardo. I det følgende er indføjet nye oplysninger.

    Mads Pedersens hjem var i Herborg, hvortil hans fader, Peder Pedersen Fruergaard, var kommet fra sit barndomshjem i Videbæk. '''Farfaderen, som også hed Peder Pedersen og Peder Fruergaard''', har det været vanskeligt at følge og ingen undersøgelser har kunnet skaffe klarhed over hans fødested.
    Mellem 1692 og 1695 bosætter denne ældre Peder Pedersen sig som fæstegårdmand i Videbæk i Vorgod sogn under Bregninggaard gods.



    Han kaldes mest Peder Fruergaard, dog en enkelt gang i konsumptionsregnskaberne 1699 for Peder Pedersen. Her finder vi ham endnu så sent som 1713, da han skatter af en dreng. Det er ikke oplyst, hvornår han er død. Derimod er han i 1699 opført som enkemand, og en menneskealder derefter, i 1734, er «Salig Peder Fruergaards Enke af Videbæko død 86 år gammel. Han har altså været gift to gange, men ingen af de to hustruer er nævnt ved navn, og deres herkomst er vi afskåret fra at finde.

    Navnet Fruergaard og den dertil knyttede tradition har både før og efter denne bogs første fremkomst ledet ind på undersøgelser af den tids beboere af Fruergaard i Sønder Felding sogn.2) Sidst har læge Andreas Toft studeret Rigsarkivets mark- bøger og regnskaber for at fmde oplysninger om den der boende fæstebonde Peder Pedersen. Men to forhold udelukker, at der kan være tale om den samme mand.

    Endnu 1700 opføres han på listerne i Sønder Felding, skønt Peder Fruergaard allerede er optaget på listerne i Vorgod før 1695 — og han kan ikke betale skat to steder samtidig. Yderligere opføres han stadig med hustru, medens den rigtige Peder Fruergaard havde mistet sin hustru i 1699.’

    Ved fornyet kulgravning af markbøger mn.3) har genealogen Thorv. Lodberg imidlertid fundet endnu en Peder Pedersen, ikke i selve Fruergaard, men som fæster Fruergaard mølle på Fruergårds mark. Det ejendommelige ved dette fund er, at

    1) For denne tneddelse stårV. Milthers i taknenslighedsgæld til sin ungdotnaven,jernbaneassistent Otto Lauridsen fra Cjaldbæk i Borris, hvis faderfaders faderfader, Ole Pedersen i Borriskrog, var Mads Pedersens næsrældste bror.

    2) Fruergård, der tidligere var en hovedgård, blev 1659 brænde af svenskerne, først 1668 blev den genopbygget og taget i fæste af Svend Christensen, senere] fællesskab med Lasse Laursen og Peder Pederten, der sikkert var hans svigersøn.

    3) Markbog 887, matriklen af1664 og 1688, konsunstionsregnskaber og ekstraskatter 1671-1713; rigsarkivet.



    Kilde: Slægten fra Fastergård (3 die udgave) indtil 1987


    Kilder
    [S500004] Geni World Family Tree, (MyHeritage), https://www.myheritage.dk/research/collection-40000/geni-world-family-tree?itemId=54949708&action=showRecord (Pålidelighed: 4).
    Peder Pedersen Fruergaard
    Køn: Mand
    Fødsel: Cirka 1645 - Sdr. Felding, Hammerum, Ringköbing amt, Denmark
    Beskæftigelse: gaardfæster i Videbæk
    Død: Cirka 19. feb. 1717
    Far: Peder Fruergaard
    Hustruer: Kirsten Svendsdatter, Kirsten Pedersdatter
    Børn: Kirsten Pedersdatter, Peder Pedersen Fruergaard, Svend Pedersen Fruergaard, Mikkel Pedersen Fruergaard, Niels Pedersen, Peder Pedersen

    [S500004] Geni World Family Tree, (MyHeritage), https://www.myheritage.dk/research/collection-40000/geni-world-family-tree?itemId=331145168&action=showRecord (Pålidelighed: 4).
    Peder Pedersen Fruergaard<br>Køn: Mand<br>Fødsel: 1645<br>Død: 1717<br>Hustru: Kirsten Svendsdatter<br>Barn: Peder Pedersen


    Webstedet drives af The Next Ge

    Mads — . [Gruppeskema]


Generation: 2

  1. 2.  FRUERGAARD,  Peder PedersenFRUERGAARD, Peder Pedersen blev født 1670, Videbæk, Midtjylland, Danmark (søn af FRUERGAARD, Peder Pedersen og SVENDSDATTER, Kirsten); døde apr. 1747, Storgaard, Vester Herborg, Ringkøbing; blev begravet 23 apr. 1747, Herborg, Midtjylland, Danmark.

    Notater:

    Den første gang, vi i de skrevne kilder finder Mads Pedersens forældre nævnt, er

    1719, da Vorgod kirkebog meddeler, at hans forældre »Peder Pedersen Fruergaard af Videbæk» og ,Dorothe Olufsdatter af Berda» (Barde) blev gifte. Trolovelsen fandt sted den 12. februar og vielsen den 30. maj, 3. pinsedag, i Vorgod kirke. Forlovere var de to gårdmænd Peder Østergaard i Barde og Anders Madsen i Videbæk; man har grund til at antage, at begge de respektive fædre var døde.

    Om Dororhe Olufsdatters slægt har der ingen sikre oplysninger kunnet findes. Den 15. juni 1724 døde »Oluf Christensens Hustru afBerda, navnlig Karen Andersdaatter», 78 år, 9 uger og 1 dag gammel. Hun kunne således — efter alderen at dømme — særdeles vel være Dorothe Olufsdatters moder. En broder til Dorothe var muligvis gårdmand Jens Olufsen i Barde, hvem vi træffer som fadder,næsten hver gang Peder Fruergaards havde børn i kirke. Han blev gift i 1730, og hans kone holdt 4 år senere Dorothes yngste barn, Mads, over dåben.

    I Peder og Dorothes hjem fødtes i tiden mellen 1720 og 1734 fem børn, nemlig fire drenge og en pige til verden. Af disse børn er der kun for to skaffet yderligere underretning til veje, nemlig for den næstældste søn, Oluf, og den yngste, Mads. Af disse var Oluf født i Videbæk 1. juledag 1722 og blev døbt dagen efter. Da denne var en helligdag, forgik dåben i kirken. Dette var i Vorgod noget af en sjældenhed på den tid. Det hørte nemlig der i sognet til dagens orden, at de spæde børn blev døbt enten samme dag, de var født, eller dagen efter. Det var dog langtfra, at dåben derfor altid

    foregik i hjemmet, nej, i mange tilfælde var det i præstegården, at denne »Hjemmedaab» foregik. Hvad enten det var sommer eller vinter, blev de nyfødte børn bragt fra Videbæk og andre steder fra i sognet til den Vorgod præst i hans præstegård for at blive »hjemmedøbte».

    Ole Fruergaard træffer vi 32 år senere som brudgom, da han 1754 i Borris kirke blev viet til en gårdmandsdatter fra Borriskrog, med hvem han overtog denne gård. I de følgende 8 år fik det par tre sønner. Af fortegnelsen over fadderne til disse børn ser vi, at omgangskredsen og familien i Borris har været repræsenteret fra Borriskrog, Lindvig, Ager og Agård; desuden træffer vi blandt fadderne Tyge Broch og hustru Karen Broch fra Overby i Sdr. Felding, ligesom vi også ved, at Ole Krog i 1755 var fadder til et barn afTyge Brock. Af Oles 4 søskene træffer vi 1755 to, nemlig hans søster, Kirsten Fruergaard, og den yngste broder, Mads, som gudmoder og som fadder til den ældste søn, Laust Krog, der siden blev gift og bosat i Gjaldbæk i Borris. Fra denne søn, Laust, og fra den næste, Peder Krog, der blev boende i fødegården, stammer adskillige af de familier, som endnu bor i Borris.

    Peder Fruergaards yngste søn Mads blev født den 6. august 1734, da familien boede i Vester Herborg, rimeligvis allerede dengang i Storgaard, hvor faderen døde 13 år senere. Når vi erindre, at broderen Oluf ved sit giftemål blev den største gårdmand i Borris og Mads også blev den ene af de 2 største gårdmænd i Faster Sogn.... Kilde fortsat fra "Fastergårdsslægten".

    BURIED:

    23 APR 1747


    Vorgod



    OCCUPATION: gaardmand i Storgaard i Herborg,Vorgod.



    NOTE Der nævnes et ægteskab af 30. maj 1719 i Vorgod med Dorothe Olufsdatter , født i Barde, død efter 1719.



    1688 havde Mads Christensen hele Storgaard i fæste, men omkring 1700 eller måske allerede før måtte han afstå halvdelen af gården til Peder Pedersen. Mads Christensen døde den 11. april 1725, 81 år gammel. Hans hustru, Anne Jepsdatter (Jeppesdatter? /KP), fulgte snart efter, idet hun døde den 11. marts 1727, 73 år gammel. Men allerede 1717 havde deres søn, Jeppe Madsen, eller Jeppe Herborg, som han blev kaldt, overtaget deres gårdspart. Samme år holdt han bryllup med Anne Pedersdatter Fruergard, datter af Peder Fruergaard i Videbæk. En broder til hende, Peder Fruergaard, døde i Storgaard 1747, 77 år gammel. Han boede først i Videbæk, senere i Herborg, og på sine gamle dage i Storgaard, Velsagtens hos søsteren, men dog vist uden at have del i gårdens drift. Anne Pedersdatter blev moder til fem børn:
    En søn, Peder, og døtrene Kirsten, Ane og to af navnet Maren, hvoraf den ene døde som lille.
    1755 havde Jeppe den sorg at miste sin hustru, men allerede året efter giftede han sig igen.
    Også denne gang er hans hustru fra Videbæk, men hvad der er endnu mærkeligere, hun hed Anne Pedersdatter, som hans første hustru, og ligesom denne fødte hun ham 5 børn, nemlig Mads, Peder, Anna og desuden en Peder og Anna, der vistnok døde som små. Jeppe Herborg efterfulgtes af Jep Nielsen, der igen omkring 1768 afstod sin gårdspart til Augustinus Jensen, som var gift med en pige ved navn Maren

    Den første gang vi i de skrevne kilder finder Mads Pedersens forældre nævnt, er 1719 da Vorgod kirkebog meddeler, at hans forældre »Peder Pedersen Fruergaard af Videbæk» og Dorothe Olufsdatter af Berda» (Barde) blev gifte. Trolovelsen fandt sted den 12. februar og vielsen den 30. maj, 3. pinsedag, i Vorgod kirke. Forlovere var de to gårdmænd Peder Østergaard i Barde og Anders Madsen i Videbæk; man har grund til at antage, at begge de respektive fædre var døde.

    Om Dorothe Olufsdatters slægt har der ingen sikre oplysninger kunnet findes. Den 15. juni 1724 døde »Oluf Christensens Hustru af Berda, navnlig Karen Andersdaatter», 78 år, 9 uger og 1 dag gammel. Hun kunne således — efter alderen at dømme — særdeles vel være Dorothe Olufsdatters moder. En broder til Dorothe var muligvis gårdmand Jens Olufsen i Barde, hvem vi træffer som fadder næsten hver gang Peder Fruergaards havde børn i kirke. Han blev gift i 1730, og hans kone holdt 4 år senere Dorothes yngste barn, Mads, over dåben.

    I Peder og Dorothes hjem fødtes i tiden mellem 1720 og 1734 fem børn, nemlig fire drenge og en pige til verden. Af disse børn er der kun for to skaffet yderligere underretning til veje, nemlig for den næstældste søn, Oluf, og den yngste, Mads. Af disse var Oluf født i Videbæk 1. juledag 1722 og blev døbt dagen efter. Da denne var en helligdag, forgik dåben i kirken. Dette var i Vorgod noget af en sjældenhed på den tid. Det hørte nemlig der i sognet til dagens orden, at de spæde børn blev døbt enten samme dag, de var født, eller dagen efter. Det var dog langtfra, at dåben derfor altid foregik i hjemmet, nej, i mange tilfælde var det i præstegården, at denne »Hjemmedaab» foregik. Hvad enten det var sommer eller vinter, blev de nyfødte børn bragt fra Videbæk og andre steder fra i sognet til den Vorgod præst i hans præstegård for at blive »hjemmedøbte».

    Ole Fruergaard træffer vi 32 år senere som brudgom, da han 1754 i Borris kirke blev viet til en gårdmandsdatter fra Borriskrog, med hvem han overtog denne gård. I de følgende 8 år fik det par tre sønner. Af fortegnelsen over fadderne til disse børn ser vi, at omgangskredsen og familien i Borris har været repræsenteret fra Borriskrog, Lindvig, Ager og Agård; desuden træffer vi blandt fadderne Tyge Broch og hustru Karen Broch fra Overby i Sdr. Felding, ligesom vi også ved, at Ole Krog i 1755 var fadder til et barn af Tyge Brock.

    Af Oles 4 søskende træffer vi 1755 to, nemlig hans søster, Kirsten Fruergaard, og den yngste broder, Mads, som gudmoder og som fadder til den ældste søn, Laust Krog, der siden blev gift og bosat i Gjaldbæk i Borris. Fra denne søn, Laust, og fra den næste, Peder Krog, der blev boende i fødegården, stammer adskillige af de familier, som endnu bor i Borris.

    Peder Fruergaards yngste søn Mads blev født den 6. august 1734, da familien boede i Vester Herborg, rimeligvis allerede dengang i Storgaard, hvor faderen døde 13 år senere. Når vi erindrer, at broderen Oluf ved sit giftemål blev den største gårdmand i Borris og Mads også blev den ene af de 2 største gårdmænd i Faster Sogn.... Kilde fortsat fra "Fastergårdsslægten".

    BURIED: 23 APR 1747 Vorgod
    OCCUPATION: gaardmand i Storgaard i Herborg,Vorgod.

    NOTE Der nævnes et ægteskab af 30. maj 1719 i Vorgod med Dorothe Olufsdatter , født i Barde, død efter 1719.

    Peder — JENSDATTER, Johanne. Johanne blev født 1691, Sdr.Felding; døde 26 oktober 1769, Sdr. Felding. [Gruppeskema]


  2. 3.  JENSDATTER, Johanne blev født 1691, Sdr.Felding; døde 26 oktober 1769, Sdr. Felding.
    Børn:
    1. PEDERSEN, Mads Peder blev født 6 aug. 1734, Storgaard i Vester Herborg; døde 18 dec. 1814, Faster; blev begravet 18 dec. 1814, Faster, Midtjylland, Danmark.
    2. PEDERDATTER, Ane johanne blev født 1715; døde 1719.
    3. FRUERSGAARD, Maren Pedersdatter blev født 1715; døde 1771, Aulum.
    4. FRUEGAARD, Mette Pedersdatter blev født 1719, Fruergaard, Sønder Felding, Herning, Ringkøbing Amt, Danmark; døde 1789, Sønder-Felding, Midtjylland, Danmark.
    5. ELKJÆR, Peder Pedersen blev født 1720; døde 1794.
    6. PEDERSEN FRUERGAARD, Thomas blev født 3 jan. 1726.
    7. PEDERSDATTER FRUERGAARD, Kirsten blev født 18 dec. 1729.
    8. PEDERSEN FRUEGAARD, I FJELSTERVANG I VORGOD, Jens blev født 25 jul. 1720; døde før 11 mar. 1771, Fjelstervang, Vorgod.
    9. 1. FRUERGAARD, Mads Peder Pedersen blev født 06. august 1734, Storgaard i Vester Herborg; døde 18. december 1814 (80), Faster.
    10. FRUERGAARD, Jacob Pedersen blev født 1735; døde 1800, Fjelstedvang.
    11. PEDERSDATTER, Ane blev født 1738; døde 08. juli 1784, Fruergaard, Sønder Felding.