LUNDGAARD, Ivar Christian Bjerg Pedersen

LUNDGAARD, Ivar Christian Bjerg Pedersen

Mand 1884 - 1969  (84 år)

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Notater    |    Alle    |    PDF

 • Navn LUNDGAARD, Ivar Christian Bjerg Pedersen 
  Født 19 aug. 1884  Lundgaard,Hjerm Sogn, Hjerm Herred, Ringkøbing Amt, Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Køn Mand 
  Død 1 februar 1969  Gimsinghoved, Hjerm Herred, Struer, Ringkøbing Amt, Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Begravet Gimsing Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Person-ID I101203  My Genealogy
  Sidst ændret 30 dec. 2017 

  Familie KNUDSEN, Magda,   f. 12 juli 1886, Trustrup, Dølby Sogn, Hindborg Herred, Viborg Amt, Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 7 nov. 1974, Gimsing Sogn, Hjerm Herred, Ringkøbing Amt, Denmark Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 88 år) 
  Børn 
  +1. LUNDGAARD, Knud Bjerg,   f. 20 apr. 1919, Hjerm Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 1975  (Alder 55 år)
  Sidst ændret 30 dec. 2017 
  Familie-ID F3217  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Billeder


 • Notater 
  • Billedet:

   Et typisk billede før markedets begyndelse. Alles opmærksomhed er rettet mod Ivar Lundgaard, manden i midten med stokken på armen og praktiske opslag på benklæderne. Forrest til venstre står sønnen Knud med ryggen til og mellem ham og faderen ses sønnen Peder. (Lokalhistorisk arkiv for Holstebro Kommune).

   -------
   Bogen "Nordvestjyske bønder som kreaturhandlere i Nordsørummet" skrevet af historikeren Esben Graugaard. En velskrevet doktordisputats på 729 sider, der beskriver Ivar Lundgaard, hans hustrus morbror Christen Madsen Ladefoged, dennes fætter Laust Nielsen Ladefoged og andre driftige jyske bønderfolk og handelsmænd.

   "Fra Faestebønder til Verdensmaend" er en TV dokumentarserie med bogen som kilde. TV Midt-Vest stod for produktionen. De 12 afsnit kan ses på TV Midt-Vests hjemmeside: http://www.tvmidtvest.dk/node/14685

   Bogen kan købes i e-butikken hos Holstebro Museum og Syddansk Universitetsforlag eller lånes på biblioteket. DVD'er med TV dokumentaren kan købes i e-butikken hos TV-Midt-Vest.

   http://www.holstebro-museum.dk/webshop/webshop.html

   http://www.universitypress.dk/shop/nordvestjyske-boender-2654p.html

   http://shop.medietanken.dk/shop/fra-faesteboender-til-179p.html

   http://www.tvmidtvest.dk/

   Relaterede profiler:

   Christen Madsen Ladefogeds profil: Christen Madsen Ladefoged

   Laust Nielsen Ladefogeds profil: LAUST Nielsen Ladefoged

   Dansk Biografisk Leksikon.

   Den store Danske - Gyldendals åbne encyklopædi http://www.denstoredanske.dk/Dansk_Biografisk_Leksikon/Landbrug,_skovbrug_og_gartneri/Godsejer/Ivar_Lundgaard

   Ivar Lundgaard:

   Ivar Lundgaard, Ivar Christian Bjørg Pedersen Lundgaard, 19.8.1884-1.2.1969, godsejer, kreatureksportør. Født i Lundgård ved Hjerm, død i Struer, begravet i Gimsing. L. var født i en slægt af kreaturhandlere og -eksportører der havde rod i fortidens jyske studeprangere. Hans far var også kreaturhandler og drog tidligt sønnen ind i virksomheden; nogen anden uddannelse fik han ikke bortset fra et par højskoleophold, og af fremmede sprog lærte han kun det tyske der trængte ind under handelsvirksomheden. I mellemkrigstiden og i de nærmeste år efter anden verdenskrig blev L. anset for at være Danmarks største kreatureksportør; men det er ikke en branche som sætter sig mange offentlige spor. L.s placering på det europæiske marked begyndte i 1913 da han tog borgerskab i Hamborg for også at kunne drive handel der. Sin solide og dominerende position fik L. understreget da han i 1921 overtog salgsrepræsentationen for De samvirkende danske andels-kreatureksportforeninger, og efter krigen havde han til årsskiftet 1968/69 den samme funktion for Oxco.

   Ved siden af at repræsentere landbrugets eksportforeninger drev L. sin egen forretning der virkede i de fleste vesteuropæiske lande. Selv vedblev han til få mander før sin død at handle på jyske markeder og med at tage til udlandet for at handle. I sjælden grad kunne han i hovedet rumme omfattende og mange handeler. Kontorarbejdet lå ham fjernt selv om forretningernes omfang efterhånden nødvendiggjorde et ret betydeligt administrationsapparat der var placeret i særlige bygninger umiddelbart ved hans store gård Gimsinghoved ved Struer. I perioder ejede han slagterier i Hamborg, Herning og Holstebro, men strakte ikke sine forretningsvirksomheder ind i andre brancher. Ejendommen Gimsinghoved drev han med megen indsigt og udbytte. L. søgte ikke offentlige hverv, selv yndede han at spøge med at han dog to gange havde været snefoged.

   Engang Lundgaard og hans uundværlige chauffør, Svenning, havde været på opkøb på Horsens kvægtorv var de på vej til Aalborg kvægtorv. Den sorte Hudson var åbenbart kommet godt op i fart, hvad den så tit kom, men denne gang blev den standset af politiet. Mens Svenning og betjenten snakkede lidt om det, lænede Lundgaard sig pludselig frem fra bagsædet og sagde til betjenten: ”Du bestemmer bøden, men jeg bestemmer sgu farten. Kør Frits!”. Sådan skulle det gøres.

   Lundgaard og en handelsmand fra Lemvig havde været ovre vestpå og købe en gård. Den var ejet af et ældre ægtepar, der hørte til i Indre Mission. Handelen kom i stand, men Lundgaard syntes, den anden havde været lige lovlig large med prisen, men skidt de var jo gamle og flinke mennesker. Da de kørte derfra, spurgte Lundgaard kompagnonen: ”Har du nogensinde givet noget til Missionen?”. Det måtte vedkommende indrømme, at han aldrig havde. ”Det har du s”gu nul” sluttede Lundgaard.

   Lundgaard købte Gl. Skjød i Vejrum. Den havde været tilbudt flere af naboerne, men de syntes. den var for dyr. Lundgaard solgte alle dyrene og maskinerne. Derefter fik han stuehuset skalmuret med røde teglsten, og så blev staldene brugt til ungkreaturer. Nu kunne naboerne pludselig godt se, at det var en god gård, men for sent.

   Da Lundgaards søn, Knud, skulle giftes, købte Lundgaard Ausungaard for selv at flytte dertil. Så kunne Knud og fruen få Gimsinghoved. Det fortælles, at da Knuds vordende svigerfar "Kristian Skou, Store Grundet, Vejle" hørte det, ringede han til Lundgaard og sagde: ”Hvis du ikke kan give din søn andet end et husmandssted, så skal jeg nok købe en gård til min datter”. Det passede ikke Lundgaard, så han blev på Gimsinghoved med sine 350 tdr. land, og lod det unge par overtage Ausumgaard på l.500 tdr. land.

   Familie:

   Forældre: bankdirektør P. L. (død 1938) og Maren Jensen (død 1934). Gift 7.8.1915 med Magda Knudsen, født 12.7.1886 i Dølby, død 7.11.1974 på Gimsinghoved, d. af proprietær Andreas K. (død 1927) og Hanne Ladefoged (død 1943).

   Ikonografi:

   Mal. af Aug. Tørsleff, 1954. Foto.

   Bibliografi:

   Interview i Aktuelt 12.6.1960. - Struer dagbl. 16.8.1954. Jons. Lindskov Hansen i Politiken 11.8.1959. Erik Bostrup i Jyllandsposten 17.8.1964. - Levnedsberetning i ordenskapitlet.

   Familie

   Forældre: bankdirektør P. L. (død 1938) og Maren Jensen (død 1934). Gift 7.8.1915 med Magda Knudsen, født 12.7.1886 i Dølby, død 7.11.1974 på Gimsinghoved, d. af proprietær Andreas K. (død 1927) og Hanne Ladefoged (død 1943).