HASSELSTRØM, Svend Aage

HASSELSTRØM, Svend Aage

Mand 1911 - 1996  (84 år)

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Notater    |    Alle    |    PDF

 • Navn HASSELSTRØM, Svend Aage 
  Født 5 februar 1911  Sverrigsgade 3 c 1, København Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Køn Mand 
  Død 1996  København V Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Person-ID I101586  My Genealogy
  Sidst ændret 24 aug. 2018 

  Far HASSELSTRØM, Richard Niels,   f. 15 oktober 1890, København V Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Mor PEHRSSON, Ingrid Elisabeth Petrea Amalie,   f. 29 juli 1890, København V Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Familie-ID F3230  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Familie JENSEN, Erna Ida Marie Kristine,   f. 5 januar 1910, Aalborg Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Sidst ændret 24 aug. 2018 
  Familie-ID F4500  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Historier


 • Notater 
  • Et langt, dramatisk liv, der havde sat sine spor med store overskrifter på avisernes forsider, var slut. Københavns pensionerede gangsterboss "Edderkoppen", alias Svend Aage Hasselstrøm, døde af helt naturlige årsager i en alder af 84 år.

   I 40 erne ville kun de mest optimistiske spillefugle i byens underverden have indgået væddemål på, at "Edderkoppen" ville dø pænt, fredfyldt og på små-borgerlig manér i en seng på hospitalet. Odds for en hurtig og voldsom afslutning på et hasarderet liv i den kriminelle overhalings bane var dengang størst.

   Svend Aage Hasselstrøm kom til verden på Christianshavn den 5. februar 1912 i et fattigt hjem, hvor han voksede op blandt ni søskende.

   Christianshavn var dengang et forsømt slum- og arbejderkvarter - det var længe før bydelen ved kanalerne blev mondæn, restaureret og udstykket i ejerlejligheder i millionklassen.

   Men Svend Aage Hasselstrøm var en overlever, der havde lært kunsten at klare sig i sin håbløst fattige opvækst i byens gader.

   I årene efter besættelsen blev han Københavns urørlige gangsterboss, der styrede den profitable sortbørshandel med hård hånd. Smør, tobak, benzin, flæsk - næsten alt var rationeret og kunne kun købes med rationeringsmærker. Andre lukrative sideforretninger var spil og prostitution.

   Fra gadedreng til edderkop

   Hasselstrøm nåede ikke i sin barndom at få glæde af minister K.K. Steinckes gennemgribende socialreform, der blev gennemført i 1933. I 20Õerne var ikke der ikke nogen hjælp, bortset fra ydmygende almisser - og slet ingen børnechecks - at hente for en fattig arbejderfamilie med mange børn. Derfor lærte Svend Aage hurtigt at klare sig selv:

   Han løb ærinder for folk, pudsede sko på værtshuse og solgte sprællemænd i gaderne. Det var her han blev, hvad man med et rammende amerikansk udtryk betegner som ÒstreetwiseÓ.

   Skolen pjækkede han ofte fra, for her ventede kun prygl og afstraffelse.

   Moralen blev ikke højnet i hjemmet, hvor hans far lærte børnene at hade myndigheder og politi. Tidligt erfarede Svend Aage Hasselstrøm gennem sin færden på værtshusene, at der var hurtige penge at tjene på kriminalitet.

   Taskenspil, snyd og tyveri indledte karrieren. Svend Aage blev i 13-års alderen af en håndværksmester betroet at løbe et ærinde til præsten i Frelser-kirken med en kuvert. I hjemmet var jule-udsigterne mørke: Far var på druk, mor havde ikke en øre, og nysgerrigt åbnede Svend Aage kuverten og fandt en 500 kroneseddel - mange penge dengang. Han vekslede den på posthuset, snuppede selv en hundredekroneseddel og afleverede loyalt det resterende beløb til sognepræsten...

   16 år gammel blev han første gang indfanget af lovens lange arm og kom i spjældet. Han havde hørt rygter om, at en ældre invalid mand på Christianshavn gemte penge i sit træben. Sammen med en kammerat slog han brutalt den invalide ned, og rygtet om pengene holdt stik. De to unge røvere lejede noble jakkesæt og førte sig frem i Folkekøkkenet på Axeltorv, hvor de rundhåndet spenderede middag til fattige og hjemløse.

   Robert Jacobsens ven

   Et af paradokserne ved Hasselstrøm var en stor gavmildhed og generøsitet - han så gerne sig selv i rollen som Københavns Robin Hood - en selvskabt rolle, der stod i stærk kontrast til hans brutalitet og kynisme, når han benhårdt styrede sin kriminelle mafia-organisation.

   Forfatteren og kommunisten Hans Scherfig portrætterede Svend Aage Hasselstrøm i sin nøgleroman, Skorpionen, hvor sortbørshandleren blev usympatisk skildret som symbol på kapitalismen i dens afskyeligste form. Mange år senere kritiserede Hasselstrøms kammerat fra barndomsårene - den berømte billedhugger Robert Jacobsen - Scherfig for at være en hykler uden sans for proportion:

   »ÒEdderkoppenÓ har

   foræret flere måltider væk end Scherfig. Og det er det, det kommer an på,« fastslog ÒStore

   RobertÓ.

   Efter et par fængselsophold åbnede Svend Aage Hasselstrøm i 1939 en marskandiserforretning i Borgergade. Tyskerne besatte Danmark og nye forretningsmuligeheder stod åbne. Det meste af omsætningen blev hentet ved bl.a. våbenhandel i baglokalet. Allerede under besættelsen skabte Hasselstrøm sig en sort formue, og da nazi-Tyskland kapitulerede i 1945 øjnede han nye forretningsmuligheder: De efterspurgte varer og rationeringsmærker som blev handlet på sortbørs.

   Hasselstrøm var en dygtig og flittig organisator. Han opbyggede et imperium i samarbejde med den udadtil respektable møbelhandler Johannes Linde.

   Den tidligere gadedreng fra Christianshavn lærte sig gode manérer og nippede i fin stil til dyre cognacÕer på de bonede gulve. Edderkop-mafiaen var urørlig. Omerta - tavshedsløftet som den italienske mafia også håndhæver var gældende. Ingen sladrede.

   Korruptionsskandalen

   Indtil den aften i efteråret 1948 da en lille, undseelig mand med en pind i øret betroede to journalister, Anders B. Nørgaard og Poul Dahlgaard, på Social-Demokraten, at en mand med øgenavnet ÒEdderkoppenÓ styrede hele byen og havde købt politiets beskyttelse med bestikkelse.

   Skandalen rullede med journalisternes afsløringer. Ikke blot havde politifolk modtaget penge - f.eks. var rationeringsmærker fra et kup i Nordsjælland til en værdi af en halv million kroner med en politibetjent som kurer kørt til sortbørsmarkedet i København. Edderkoppe-spindet var omfangsrigt: I alt blev der rejst 950 sager. 15 politifolk blev dømt - en højtstående politiembedsmand begik selvmord før retssagen. Yderligere 15 betjente blev afskediget.

   Svend Aage Hasselstrøm blev som hovedmand idømt seks års fængsel. I 1953 blev han løsladt fra Vridsløselille Statsfængsel. Derefter levede han et stilfærdigt familieliv med sin hustru Erna. I mange år var Hasselstrøm stamgæst på ÒUnder UretÓ i Øster Farimagsgade, hvor kun de indviede vidste, at det var ÒEdderkoppenÓ, der nød en stille pilsner i hjørnet.