IVERSDATTER, Karen

Kvinde 1727 - 1808  (~ 80 år)


Personlige oplysninger    |    Notater    |    Alle    |    PDF

 • Navn IVERSDATTER, Karen 
  Født dec. 1727  Stoustrup, Ådum sogn Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Køn Kvinde 
  Død 23 okt. 1808  Mølbygaard, Skovlund, Ansager Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Begravet 23 okt. 1808  Ansager Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Person-ID I13261  My Genealogy
  Sidst ændret 26 jul. 2017 

  Far LASSEN?, Ivar /Christensen? ??,   f. 1684,   d. 1765, Staustrup Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 81 år) 
  Mor ANDERSDATTER, Maren,   f. 1689,   d. 1765  (Alder 76 år) 
  Familie-ID F3940  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Familie MICHELSEN, Jørgen,   f. 22 okt. 1724, Mølbygaard, Skovlund, Ansager sogn Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. fra 3 feb. 1773 til 19 nov. 1787, Mølbygaard, Skovlund, Ansager sogn Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 48 år) 
  Gift ca. 1748 til 19 nov. 1787 
  Børn 
   1. JØRGENSEN, Michel,   f. 16 feb. 1749, Mølbygaard, Skovlund, Ansager sogn Find alle personer med begivenheder på dette sted
   2. JØRGENSEN, Poul Christian,   f. 15 mar. 1758,   d. 4 jan. 1826  (Alder 67 år)
   3. JØRGENSDATTER, Karen,   f. 1764, Ansager Sogn, Øster Horne Herred Find alle personer med begivenheder på dette sted
   4. JØRGENSDATTER, Marie,   f. 1769, Mølbygaard, Skovlund, Ansager Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 14 nov. 1850, Uddegaard i Ansager Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 81 år)
  Sidst ændret 26 jul. 2017 
  Familie-ID F5197  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Notater 
  • Det er ikke så meget materiale jeg har på Karen Iversdatter. Desværre. Hun levede på en tid hvor kvindens stilling i det offentlige rum var meget lav. Kun ved dåb og vielse blev kvindens navn nævnt. Hvis hun døde eller blev enke kunne man i enkelte tilfælde være heldig at se et skifte der afdækker lidt af hendes identitet.


   Kun Karen Iversdatters dåb og død har jeg fra kirkebøgerne. Desuden 2 oplysninger fra folketællingerne i 1787 og 1801.   Karens vielse har jeg ikke fundet hverken i hendes fødesogn eller i det sogn hvortil hun flyttede.   Karen Iversdatter er født i Stovstrup og blev døbt den 14.dec 1727 i Ådum kirke, som datter af Iver Christensen og hans unavngivende hustru.   Tilsyneladende er hun det yngste barn af parret og den eneste pige i børneflokken på 4.   Jeg har gennemgået sognets kirkebog og har der fundet 4 ældre brødre. Om de er i live ved Karens fødsel ved jeg ikke, da der ikke i kirkebogen er indberettet dødsfald i det aktuelle tidsrum fra deres fødsel til Karens.


   Jeg har fundet Christen født i 1712, Jens født i 1715, Hans Christian fra 1722 og endelig Niels fra 1724. Da disse 4 drenge er sønner af Iver Christensen fra Stovstrup, formoder jeg at det er søskende til Karen. Aldersmæssigt er der efter datidens normer lidt langt imellem 2 af dem; så måske kunne man forestille sig, at der har været et barn mellem Jens og Hans Christian, der ikke nåede at blive døbt.


   Hvis ovenstående står til troende, så må den lille Karen være en velkommen datter. Uden at kende forældrenes eksakte alder, men udlede den ud fra oplysninger ved deres død, er Karens mor omkring 39 år og far Iver 44 da Karen bliver født, så det er nærliggende at tænke at hun har været deres sidste barn.


   Jeg har i hvert tilfælde ikke fundet yngre børn.   Stovstrup er et mindre område i Aadum sogn i Ringkøbing Amt. Jeg havde problemer med at finde kirkebogen fra sognet, for på Statens Arkivers Onlineside er det benævnt som Oddum, selvom der på forsiden af kirkebogen tydeligt står Aadum.


   Men det er altså her Karen vokser op, sandsynligvis på en gård eller husmandssted. Om hendes fader var selvejer eller fæstebonde ved jeg ikke, men det kan man måske finde ud af ved at søge i Godsarkiver for området. Imidlertid var det ikke særlig almindelig i 1727 at være selvejere.


   Karen er heldig, at begge hendes forældre bliver meget gamle, og at hun selv er flyttet hjemmefra, har født 8 børn og med 1 på vej, da Iver og hans hustru med en måneds mellemrum i 1764 dør i Stovstrup.


   Hvornår Karen forlader barndomshjemmet kan ikke dokumenteres, men hun bliver senest gift i 1748 med Jørgen Michelsen fra Mølbygård i Ansager. Hvordan og hvor Jørgen og Karen har truffet hinanden kan undre for Ansager og Stovstrup ligger i hvert sit Amt, og et pænt stykke vej fra hinanden. Da parret bosætter sig på Mølbygård, Jørgens barndomshjem, må det være Karen, der har bevæget sig udenbys. Jørgen er en ung enkemand med en lille pige Karen født i 1745, og en lille dreng Christen fra 1747, men da han dør i februar 1748 er Karen måske ikke en del af familien på dette tidspunkt.


   Selv bliver Karen mor for første gang som 21½ år gammel, og hun skal i barselsseng endnu 9 gange. Det bliver til 11 børn i alt, da der er et hold tvillinger i mellem.   Vi ved som tidligere nævnt ikke hvad Karen mor hed, men måske kan jeg foreslå Maren, som er det navn Karen og Jørgen giver deres første datter, der dog dør kun 3 dage gammel. Også den næste datter, den overlevende tvilling, bliver døbt Maren. Det kunne dog være, at det var Jørgens første hustru, Maren, pigerne bliver opkaldt efter.


   Kort efter Karens mor er død føder Karen sin næste datter, og hendes navn bliver Karen, som sin farmor og sin mor, det er næsten for usandsynligt hvis også Karens mor skulle have båret dette navn. Men måske har hun heddet Bodil eller Marie for det er de to navne Karens sidste døtre kommer til at hedde.


   Det må ikke have været nemt for Karen og Jørgen med børneflokken, for 4 af dem dør enten ved fødslen eller inden for de første 3 måneder af deres liv.   Tilbage er Michel, der overtager gården, og som har Karen og 2 af sine søstre Maren og Marie boende i 1787, Iver, opkaldt efter morfar, bliver konfirmeret i 1767, Cathrine Marie der konfirmeres i 1770, Poul Christian, min ane, der konfirmeres i 1775 og senere flytter til Sønder Omme, hvor han dør, Maren der altså bor som 28 årig sammen med mor og bror på Mølbygård, Karen som konfirmeres i 1781, og endelig Marie der er den anden der som 19 årig bor hjemme hos bror og mor.


   Desuden har Jørgens ældste datter Karen fra 1745 selvfølgelig været en del af husstanden.   Vi ser at ikke mindre end 4 Karen har boet på Mølbygård, farmor, mor og 2 døtre. Hvor længe farmor Karen har boet sammen med familien kan jeg ikke se, men efter at hun i 1735 blev enke med uforsørgede børn giftede hun sig med en nabo, og flyttede senere med ham til et andet sogn.


   Som skik og brug var, blev Karen Iversdatter introduceret efter sine fødsler. Men ikke en eneste gang står hun opført med sit eget navn. Det er som Jørgen Michelsens hustru hun ”renses” i kirken.


   1749 d. 7. apr. Blev Jørgen Michelsens hustru af Mølby introduceret   1750 d. 12. apr. Blev Jørgen Michelsens hustru af Mølby introduceret   1752 d. 18. jun. Blev Jørgen Michelsens hustru af Mølby introduceret   1753 d. 14. okt. Blev Jørgen Michelsens hustru af Mølby introduceret.   1755 d. 31. aug. Blev Jørgen Michelsens hustru af Mølby introduceret   1758 d. 30. apr. Blev Jørgen Michelsens hustru af Mølby introduceret   1761 d. 24. jun. Blev Jørgen Michelsens hustru af Mølby introduceret   1764 d. 27. maj. Blev Jørgen Michelsens hustru af Mølby introduceret   1767 d. 31. maj. Blev Jørgen Michelsens hustru af Mølby introduceret   1769 d. 21. maj. Blev Jørgen Michelsen kone af Mølby introduceret .   Karens moder NN døde Stovstrup 76 år gammel, og blev begravet 13. juni 1765 i Ådum.   Det vil sige at Karen har haft sin moder til sit 38 år. Hendes fader, som var født omkring 1684 i Rabæk, dør knap en måned senere 14. juli 1765, 81 år gammel.   Karen kaldes enkelte steder Karen Iversdatter Rabæk, sikkert refererende til faderens fødested.


   Karen og Jørgen når måske lige akkurat at holde sølvbryllup. Muligheder foreligger inden Jørgen dør i februar 1773, kun 48 år gammel. Men da vi ikke ved hvornår de blev gift kan det ikke heller ikke bekæftes.


   Karen bliver enke med 4 ukonfirmerede børn. Hendes ældste søn Michel var kun 24 år ved faderens død, og han har sikkert overtaget gården med det samme.   Tilsyneladende har Karen ikke giftet sig igen. Det ses af folketællingen fra 1787 hvor det fremgår at hun er enke efter Jørgen Michelsen og at hun har været i 1 ægteskab.   Karen er 59 år og på aftægt. 2 af hendes døtre Maren på 28 år og Marie på 19 er angivet som tienende hos broderen, Michel Jørgensen og hans familie. Den består af hustruen Ingeborg og datteren An Chatrine på 9 år og sønnen Jørgen på 6 år.


   Michel Jørgensen dør omkring 1793, og hans enke sælger gården til Jens Bertelsen. Med i handlen fulgte Karen Iversdatter. Hun har sikkert haft en lille aftægts bolig, som hun har beholdt. Af folketællingen fra 1801, hvor Karen er 75 årig enke står at hun har ophold på gården hos Smede og gårdbeboeren Jens Bertelsen. Ingen af hendes døtre er samme sted. Underligt at hun har valgt at blive på Mølbygård hos en ”fremmed familie” i stedet for at flytte til et af sine egne børn.


   I oktober 1808 rinder Karen Iversdatters liv ud, og den 23.oktober bliver hun jordet fra Ansager kirke. Hun har da levet i 83 år, en ret anseelig alder for datiden; men begge hendes forældre blev næsten lige så gamle.


   Jørgens ældste søn Michel f.1749 overtager gården efter sin far, og har sin mor og søskende boende.


   Karen ser ikke ud til at blive gift igen og hun dør d. 23 okt1808 83 år gammel på Mølbygård.