FRUERGAARD, Peder Pedersen

Mand 1670 - 1747  (77 år)


Personlige oplysninger    |    Notater    |    Alle    |    PDF

 • Navn FRUERGAARD, Peder Pedersen 
  Født 1670  Videbæk, Midtjylland, Denmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Køn Mand 
  Død apr. 1747  Storgaard, Vester Herborg, Ringkøbing Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Begravet 23 apr. 1747  Herborg, Midtjylland, Denmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Person-ID I1990  My Genealogy
  Sidst ændret 26 jul. 2017 

  Far PEDERSEN, Peder,   f. 1670,   d. 1710  (Alder 40 år) 
  Mor Kirsten,   f. 1648, Videbæk, Central Denmark Region, Denmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Familie-ID F912  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Familie OLUFSDATTER, Dorothe,   f. 1701 
  Gift 30 maj 1719  Vorgod, Midtjylland, Denmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Børn 
   1. PEDERSEN FRUERGAARD, Peder,   f. 25 jul. 1720
   2. FRUERGAARD, Oluf Pedersen,   f. 1722, Storgaard, Vester Herborg Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 18 nov. 1805  (Alder 83 år)
   3. PEDERSEN FRUERGAARD, Thomas,   f. 3 jan. 1726
   4. PEDERSDATTER FRUERGAARD, Kirsten,   f. 18 dec. 1729
   5. PEDERSEN, Mads,   f. 6 aug. 1734, Storgaard i Vester Herborg Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 18 dec. 1814, Faster Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 80 år)
   6. PEDERSEN FRUERGAARD, Niels
   7. PEDERSDATTER FRUERGAARD, Anne,   d. 1755, Vorgod, Midtjylland, Denmark Find alle personer med begivenheder på dette sted
   8. PEDERSEN FRUERGAARD, Svend
  Sidst ændret 26 jul. 2017 
  Familie-ID F564  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Notater 
  • Den første gang, vi i de skrevne kilder finder Mads Pedersens forældre nævnt, er

   1719, da Vorgod kirkebog meddeler, at hans forældre »Peder Pedersen Fruergaard af Videbæk» og ,Dorothe Olufsdatter af Berda» (Barde) blev gifte. Trolovelsen fandt sted den 12. februar og vielsen den 30. maj, 3. pinsedag, i Vorgod kirke. Forlovere var de to gårdmænd Peder Østergaard i Barde og Anders Madsen i Videbæk; man har grund til at antage, at begge de respektive fædre var døde.

   Om Dororhe Olufsdatters slægt har der ingen sikre oplysninger kunnet findes. Den 15. juni 1724 døde »Oluf Christensens Hustru afBerda, navnlig Karen Andersdaatter», 78 år, 9 uger og 1 dag gammel. Hun kunne således — efter alderen at dømme — særdeles vel være Dorothe Olufsdatters moder. En broder til Dorothe var muligvis gårdmand Jens Olufsen i Barde, hvem vi træffer som fadder,næsten hver gang Peder Fruergaards havde børn i kirke. Han blev gift i 1730, og hans kone holdt 4 år senere Dorothes yngste barn, Mads, over dåben.

   I Peder og Dorothes hjem fødtes i tiden mellen 1720 og 1734 fem børn, nemlig fire drenge og en pige til verden. Af disse børn er der kun for to skaffet yderligere underretning til veje, nemlig for den næstældste søn, Oluf, og den yngste, Mads. Af disse var Oluf født i Videbæk 1. juledag 1722 og blev døbt dagen efter. Da denne var en helligdag, forgik dåben i kirken. Dette var i Vorgod noget af en sjældenhed på den tid. Det hørte nemlig der i sognet til dagens orden, at de spæde børn blev døbt enten samme dag, de var født, eller dagen efter. Det var dog langtfra, at dåben derfor altid

   foregik i hjemmet, nej, i mange tilfælde var det i præstegården, at denne »Hjemmedaab» foregik. Hvad enten det var sommer eller vinter, blev de nyfødte børn bragt fra Videbæk og andre steder fra i sognet til den Vorgod præst i hans præstegård for at blive »hjemmedøbte».

   Ole Fruergaard træffer vi 32 år senere som brudgom, da han 1754 i Borris kirke blev viet til en gårdmandsdatter fra Borriskrog, med hvem han overtog denne gård. I de følgende 8 år fik det par tre sønner. Af fortegnelsen over fadderne til disse børn ser vi, at omgangskredsen og familien i Borris har været repræsenteret fra Borriskrog, Lindvig, Ager og Agård; desuden træffer vi blandt fadderne Tyge Broch og hustru Karen Broch fra Overby i Sdr. Felding, ligesom vi også ved, at Ole Krog i 1755 var fadder til et barn afTyge Brock. Af Oles 4 søskene træffer vi 1755 to, nemlig hans søster, Kirsten Fruergaard, og den yngste broder, Mads, som gudmoder og som fadder til den ældste søn, Laust Krog, der siden blev gift og bosat i Gjaldbæk i Borris. Fra denne søn, Laust, og fra den næste, Peder Krog, der blev boende i fødegården, stammer adskillige af de familier, som endnu bor i Borris.

   Peder Fruergaards yngste søn Mads blev født den 6. august 1734, da familien boede i Vester Herborg, rimeligvis allerede dengang i Storgaard, hvor faderen døde 13 år senere. Når vi erindre, at broderen Oluf ved sit giftemål blev den største gårdmand i Borris og Mads også blev den ene af de 2 største gårdmænd i Faster Sogn.... Kilde fortsat fra "Fastergårdsslægten".