BUNDSGAARD, Ejner

Mand 1918 - 1965  (46 år)


Personlige oplysninger    |    Notater    |    Alle    |    PDF

 • Navn BUNDSGAARD, Ejner 
  Født 29 sep. 1918  Gjesten sogn, Anst Herred, Ribe amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Køn Mand 
  Død maj 1965  Gjesten sogn, Anst Herred, Ribe amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Person-ID I30568  My Genealogy
  Sidst ændret 26 jul. 2017 

  Far BUNDSGAARD, Kristen Anker,   f. 24 feb. 1888, Toftgaard Vester Gjesten sogn, Anst Herred, Ribe amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Mor BUNDSGAARD, Johanne Bønlykke 
  Gift 19 sep. 1914 
  Familie-ID F9631  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Familie BUNDSGAARD, Maren Margrethe Kirkegaard,   f. 21 mar. 1921 
  Gift 27 jan. 1945 
  Børn 
   1. BUNDSGAARD, Niels Anker
   2. BUNDSGAARD, Anna Marie
   3. BUNDSGAARD, Inge Tang
  Sidst ændret 26 jul. 2017 
  Familie-ID F12449  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Notater 
  • ===Vandrebog Ladelund Landbrugsskole1941 - 1944===

   .


   Ejner Bundsgård, Toftegård i Gesten, 11. oktober 41.


   Han er på den hjemlige gård og beretter om den dårlige avl i 1941. Roerne er tålelige, men ellers ser det ikke godt ud, der er folk her, der har tærsket byg, som gav mindre end 8 fold, og det på den bedste jord her omkring.

   Endvidere fortæller Ejner, at forstander Overgård har været og er ret syg, vistnok noget med hjertet, han ligger til operation på Rigshospitalet. Ejner spørger: ”Hvor mange gange mon denne bog skal nå rundt, inden vi kan sige, at vi atter lever i et frit Danmark og et fredeligt Europa? For mig at se, kunne det godt vare nogle år endnu.”

   Toftegaard, Gesten, 30. maj 1942.


   Ejvind er hjemme som forkarl på Toftegård. Man mangler medhjælp, og foråret har været ret mistrøstigt. Det har regnet for lidt, så der er ikke græs, kålroerne blev ædt af lopperne, og kun få sukkerroer kom op, og de, der kom op, tog ådselsbillerne. Dernæst fortæller Ejvind ”nyheder”, Mogens Engvang er blevet gift og har købt gård, Hørlück er blevet gift med frk. Helga Gram, datter af folketingsmand Gram, og er bestyrer på en af statens gårde. Videre fortæller Ejvind: ”Vi bliver godt beskyttet af værnemagten her på egnen i denne tid, de sætter spærreballoner op rundt omkring os om natten, men det har så også haft til følge, at vi har fået lidt flere gæster, 3 – 4000 mand mere. Men måske er det mere dem selv, de tænker på, de frygter måske et eller andet, ”but I don’t know.”

   Ejvind skriver videre om følgerne af den forgående vinter, som var en rigtig polarvinter. Frøafgrøderne har de måttet så om, kun hvidkløveren og en del af fodersukkerroerne er stadig i behold. Til gengæld har de nu sået hør, de har kontrakt med FDB, Linum, og har også sikret sig en rusker til høsten. Så der bliver ikke noget at fortjene for ladelundelever med at instruere i håndruskning. Han fortæller om, at forstander Overgård vil trække sig som formand for landboforeningen. Der tales på egnen om 2 emner som ny forstander på Ladelund, nemlig Dons Christensen og så Jydske Landboforeningers konsulent i Skanderborg, Dons Christensens forgænger på Ladelund, hr. Land Jensen. Men man regner med, at det bliver Dons. Land Jensen har den fejl, at han ikke godt ved at omgås andre mennesker, og det skal man kunne som forstander på så stor en skole. Men trods alt må man håbe for den gamle skoles skyld, at der går nogle år inden Overgård trækker sig tilbage. Men som sagt med den sygdom han har, kan det ske ret pludseligt.

   Toftegård, Gesten, 8. april 1943


   Ejner kommenterer Kirsten Brændgård ord på følgende måde: ”Valgdagen, ja det var en stor dag og det var en god dag – tydeligere svar er der næppe nogensinde tidligere afgivet af et folk igennem stemmesedlen. Den dag viste, at de elementer i vort folk, som ikke er tilhængere af folkestyret, er i et så fåtal, som man egentlig slet ikke havde tænkt det. Der var egne i landet, hvor jeg havde regnet med større fremgang for nazifolkene, men eet blev vi i hvert fald klar over, at det ikke er på landet at nazisterne er.”

   Ejner er stadig hjemme og er i fuld gang med forårsarbejdet, det er en herlig tid! I vinter har de sat besætningen om fra sortbroget jysk til R.d.M, men har endnu ikke fuld besætning, så der bliver plads i marken til frø af fodersukkerroer, rajgræs og hvidkløver. Desuden skal de have et areal med hør og et med hamp til Linum i Viby.

   Ejner er blevet forlovet og vil nu være selvstændig, han ser på forpagtninger, bl. a. en dejlig gård i Vitten. Men forhandlingerne med ejeren strandede, så hvis en skulle kende til en gård, der skal bortforpagtes, vil Ejner meget gerne høre om det.

   Gesten, 18. april 1944.


   Ejner vil ikke blande sig i debatten, men tager udgangspunkt i et foredrag, statskonsulent Johs. Novrup[25] rejser rundt i land og rige og holder. Novrups foredrag har titlen: ”Vi må ikke hade”. Hermed menes, at vi ikke må hade, men skal være humane og tolerante. Hertil siger Ejner: ”Ja, vel, men ikke så humane og tolerante, at vi den dag, da krigen er forbi, helt glemmer de flok, som under krigen - og især på det sidste har gået nogle andres ærinde. Vi må og skal have ram på de folk, men det må være efter loven, kan det ikke gøres udfra bestående love, ja, så må vi, så snart vi er os selv, have en sådan lov lavet. Men vi skal også passe på, at vi til den tid ikke dømmer folk blot for deres politiske standpunkt, for så har det, som vi taler om og det, vore patrioter og det meste af verden slås for, vundet.”

   Ejner går stadig hjemme på gården i Gesten, det er endnu ikke lykkedes ham at finde en passende forpagtning. Han føler, at forpagtningerne er alt for dyre, han vil ikke investere en masse penge i noget, som ikke vil give afkast de første år. Skulle han købe en gård og regne med at bliver der resten af hans tid, var sagen jo en anden. Men Ejner regner med at skulle overtage fødegården i løbet af 8 – 10 år.

   Ejner glæder sig over vejrgudernes gunst. Det er et dejligt forår. Men han er meget bekymret over gødningssituationen. Det ser sort ud for deres frømarker, normalt brugte man 12000 kg kvælstofgødning, men nu er rationen kun 2800 kg.

   Fritiden bruger Ejner bl. a. til studiekreds. Han leder en kreds, hvor emnet er ”Penge og Penges Værd”. Grundbogen er skrevet af P. Nyboe Andersen.