THOMSEN, Peder

THOMSEN, Peder

Mand 1440 - 1505  (65 år)

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Notater    |    Alle    |    PDF

 • Navn THOMSEN, Peder 
  Født 1440 
  Køn Mand 
  Begravet 1504 
  Død 1505  Gimsinggaard Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Person-ID I30642  My Genealogy
  Sidst ændret 16 dec. 2017 

  Far KALF, Thomes,   f. 1415, Gimsinggaard, Hjerm pr Struer Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Familie-ID F33227  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Familie KALF, Inger Mouridsdatter,   f. 1440, Gimsinggård, Gimsing, Ringkøbing amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 1509  (Alder 69 år) 
  Børn 
   1. PEDERSEN KALF, Jens,   f. 1480, Gimsinggaard, Hjerm pr Struer Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 1553, Gimsinggaard Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 73 år)
   2. KALF, Thomas
   3. PEDERSEN, Mourids
  Sidst ændret 26 jul. 2017 
  Familie-ID F9657  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Billeder
  C:/Users/Bruger/Documents/GEDCOM TIL TNG/gedcom_Photos/
  Peder Thomsen


 • Notater 
  • Peder THOMSEN var besidder af Gimsinggård, Gimsing Sogn, er født ca. 1440 og han døde i tidsrummet 1501-1509.


   Inger MOURIDSDATTER (KALF) nævnes som enke 1509.   Ved sit ægteskab med Inger, også kaldet Ingerd Mouridsdatter (Kalf) overtog Peder Thomsen Gimsinggård.   Peder Thomsen er sandsynligvis identisk med den Peder Thomsen, som sammen med Simon Spend, Jens Blaabjerg og mange andre på Volstrup Birketing lovede at sige deres sandhed om Esters Toft, sønden Esters Dam ved Axendal jord beliggende:


   llda fremstod fornævnte Dannemænd og lagde deres hænder paa Messebogen og bad dem Gud og Helgen til hjælp, at det var dem fuldt vitterligt, at Esters Toft havde hørt til Vejrum Kirke i rolig hævd, ulast og ukæret i 40 aar".


   Peder Thomsen og hans hustru var i besiddelse af ret betydelig jordegods. Foruden deres gård i Gimsing ejede de 5 gårde i Elsborg Sogn, deriblandt Karup Vestergård, en gård i Struer, Struergård, 2 gårde i Gimsing Sogn og 1 gård i Oster Ølby, i alt 9 gårde.


   Omkring 1490 flyttede Niels Clementsen til hovedgården i Blæsbjerg, Mejrup Sogn. Han havde været skriver hos kong Hans, som havde forlenet ham med Hind og Ulfborg Herreder samt Vanfuld Herred, hvor han i 1502 nævnes som lensmand. Ikke længe efter, at han var kommet til egnen, begyndte han at drive pengeforretning og godshandel i stor stil, og Peder Thomsen var en af de første, som kom i forbindelse med ham.


   På dette tidspunkt gik det økonomisk tilbage for Peder Thomsen, og han søgte ofte lån og hjælp hos den fornemme og rige lensmand på Blæsbjerg. Således pantsatte han d. 10. september 1494 Karup Vestergård i Elsborg Sogn for 20 rhinske gylden og 100 mk. 9 og d. 2. april 1497 pantsatte han en anden gård i Elsborg. Ved skøde af 24, februar 1501 overdrog Peder Thomsen og hustru Struergård og en gård i Elsborg Sogn til Niels Clementsen, og ved et senere skøde overdrog Inger Mouridsdatter (Kalf), Peder Thomsens efterleverske, en gård i Gimsing Sogn og 2 gårde i Elsborg til Niels Clementsen.


   Endelig pantsatte Inger Mouridsdatter (Kalf) d. 6. februar 1509 en gård i Gimsing Sogn til Niels Clementsen.   Dette ret store bortsalg af jordegods og de mange pantelån viser tydeligt, at familien på Gimsinggård havde vanskeligt ved at klare sig økonomisk, men dette økonomiske skred var formodentlig begyndt, inden Clementsen kom til egnen, idet Peder Thomsen allerede d. 28. marts 1491 ses at have pantsat en gård i Øster Ølby til provsten Henrick Olsson i Nors.


   Danmarks adelsårbog 1899, side 227:   Maurids Nielsen, ..... , der 1444 og 1460 skrev sig af Høbjerg (Lysgaard H.), .... , gav 1459 2 gaarde i Tunge til sin datter Inger ....   Den Thomes Kalf, Hofsinde, som 1486 laa i Borgleie med 4 heste paa Beritsholm, kunde være en søn af Peder Thomsen i Gjemsing og Fru Inger Mauridsdatter.   fra http://www.geocities.com/Heartland/Hills/4272/hvid2.html#hvid27   --------------------   Vi ved ikke hvor Peder Thomsen stammer fra. Han giftede sig ind på Gimsinggaard i Gimsing sogn, idet han indgik ægteskab med Inge, også kaldet Ingerd Mouridsdatter Kalf, datter af gårdens forrige ejer Mourids Nielsen Kalf. 1491 skriver han sig af Gimsing. Der er noget der tyder på, at Peder Thomsen selv hørte til Kalf slægten, idet Danmarks Adels Årbog for 1899 under slægten Kalf meddeler, at den Thomas Kalf, Hofsinde, som 1486 lå i borgeleje med 4 heste på Beritsholm kunne være en søn af Peder Thomsen i Gimsing og Fru Inge Mouridsdatter.


   Nævnte Peder Thomsen er sandsynligvis identisk med den Peder Thomsen, som sammen med Simon Spend, Jens Blaabjeg og mange andre på Volstrup Birketing lovede at sige deres sandhed om Esters Toft, sønnen Ester Dam ved Axeldals jord beliggende.


   Peder Thomsen og hans hustru Ingerd var i besiddelse af ret betydeligt jordegods. Foruden deres gård i Gimsing ejede de 5 gårde i Elsborg sogn, deriblandt Karrup Vestergård. 1 gård i Struer, Struergård, 2 gårde i Gimsing sogn og 1 gård i Øster Ølby, ialt 9 gårde. Måske kunne de 5 gårde i Elsborg sogn tyde på, at Peder Thomsen var kommet fra dette sogn eller fra egnen der.


   Omkring 1494 begynder det at gå dårligt økonomisk for Peder Thomsen og han pantsætter og sælger en del af sine ejendomme. Dette ret store bortsalg af jordegods og de mange pantelån viser tydeligt nok, at familien på Gimsinggaard havde vanskeligt ved at holde sig oppe, men det økonomiske skred var nok allerede begyndt omkring 1491 da han der foretog en pantsætning til provst Henrick Olsson i Nors: 1 gård i Øster Ølby for 1x mark.


   Peder Thomsen havde med sin hustru Ingerd børnene:   Thomas Kalf, Hofsinde 1486 (?)   Mourids Pedersen i Gimsing, som 1511 nævnes blandt de riddersmænd i Ribe stift, der skulle stille mænd i kongens tjeneste, men han og en anden der alene kaldes Jens i Skovgaard, skulle tilsammen yde 1 mand.


   Jens Pedersen, overtog Gimsinggaard også kaldet Mouridsgaard efter faderen. Han var gift med herredsfoged Anders Jepsen Hvids datter Edel fra Trabjerg.
   --------------------


   Ved sit ægteskab med Inger, også kaldet Ingerd, Mouridsdatter (Kalf) overtog Peder Thomsen Gimsinggaard i Gimsing Sogn.   Peder Thomsen er sandsynligvis identisk med den Peder Thomsen, som sammen med Simon Spend, Jens Blaabjerg og andre på Volstrup Birketing lovede at sige deres sandhed om Esters Toft, Sønden Esters Dam ved Axeldal Jord beliggende: "da fremstod fornævnte Dannemænd og lagde bderes Hænder paa Messebogen og bad dem Gud og Helgen til Hjælp, at de var fuldt vitterligt, at Esters Toft havde hørt til Vejrum Kirke i rolig Hævd, Ulast og Ukæret i 40 Aar".


   Peder Thomsen og hans hustru var i besidelse af ret betydeligt jordegods. Foruden deres gård i Gimsing ejede de 5 gårde i Elsborg Sogn, deriblandt Karup Vestergaard, en gård i Struer, Struergaard, 2 gårde i Gimsing Sogn og en gård i Ø. Ølby, ialt 9 gårde.


   Omkring 1490 flyttede Niels Clementsen til hovedgården i Blæsbjerg, Mejrup Sogn. Han havde været skriver hos Kong Hans, som havde forlenet ham med Hing og Ulfborg Herreder samt Vandfuld Herred, hvor han i 1502 nævnes som lensmand.


   Ikke længe efter, at han var kommet til egnen, begyndte han at drive pengeforretning og godshandel i stor stil, og Peder Thomsen var en af de første, som kom i forbindelse med ham.   På dette tidspunkt gik det økonomisk tilbage for Peder Thomsen, og han søgte ofte lån og hjælp hos den fornemme og rige lensmand på Blæsbjerg. Således pantsatte han d. 10. september 1494 Karup Vestergaard i Elsborg Sogn for 20 rhinske Gylden og 100 mk., og d. 2. april 1497 pantsatte han en anden gård i Elsborg.


   Ved skøde af 24. februar 1501 overdrog Peder Thomsen og hustru Struergaard og en gård i Elsborg Sogn til Niels Clementsen, og ved et senere skøde overdrog Inger Mouridsdatter (Kalf), Peder Thomsens efterleverske, en gård i Gimsing Sogn og 2 gårde i Elsborg til Niels Clementsen.


   Endelig pantsatte Inger Mouridsdatter (Kalf) d. 6. februar 1509 en gård i Gimsing Sogn til Niels Clementsen.   Dette ret store bortsalg af jordegods og de mange pantelån viser tydeligt, at familien på Gimsinggaard havde vanskeligt ved at klare sig økonomisk, men dette økonomiske skred var formodentlig begyndt, inden Niels Clementsen kom til egnen, idet Peder Thomsen allerede d. 28. marts 1491 ses at have pantsat en gård i Ø. Ølby til provsten Henrick Olsson i Nors.