MOURIDSEN, Abelone Marie

Kvinde 1863 -


Personlige oplysninger    |    Medie    |    Notater    |    Alle    |    PDF

 • Navn MOURIDSEN, Abelone Marie 
  Født 12 okt. 1863 
  Køn Kvinde 
  Person-ID I51701  My Genealogy
  Sidst ændret 26 jul. 2017 

  Far MOURIDSEN, Laurits,   f. 1836,   d. 1900  (Alder 64 år) 
  Mor TERMANSEN, Karen,   f. 1839,   d. 1930  (Alder 91 år) 
  Familie-ID F16343  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Familie JEPSEN, J. 
  Børn 
   1. JEPSEN, A.
   2. JEPSEN, E.
   3. JEPSEN, J.
   4. JEPSEN, D.
   5. JEPSEN, J.
   6. JEPSEN, x.
  Sidst ændret 26 jul. 2017 
  Familie-ID F21010  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Billeder
  C:/Users/Bruger/Documents/GEDCOM TIL TNG/gedcom_Photos/P649.application/octet-stream
  C:/Users/Bruger/Documents/GEDCOM TIL TNG/gedcom_Photos/P649.application/octet-stream

 • Notater 
  • Ved Marie Jepsens 90-års fødselsdag skrev man i Vestkysten:


   "Da Outrup bestod af to huse foruden skole"   Den 90-årige fru Marie Jepsen, Debel, fortæller minder fra sin barndom og ungdom. På onsdag den 12 oktober fylder fru Mrie Jepsen, Debel, 90 år.   Marie Jepsen har hele sit liv boet på egnen, idet hun er født på Thorbølgård, og ved sit giftermål for 69 år siden kom hun til Debel. Marie Jepsen er sjælden rask og livlig. Ingen skulle tro at hun er nået op i så høj en alder, når mans er hende gå rundt i stuerne hos sønnen, Ejnar Jepsen, der nu driver sin fødegård.


   Marie Jepsen har en udmærket hukomelse og husker ganske tydeligt små og store hændelser, helt tilbage til sin ungdom.   Jeg har prøvet at lave mad på åben skorsten, fortæller hun, og i det hele taget var arbejdet for en ung kone i min tid noget helt andet end idag. Kort efter vi var blevet gift, blev min mand indkaldt til sikringsstyrkerne en måneds tid, og det var lige da vi skulle have kornet ind. Men De kan stole på, at det var kommet ind da han kom hjem.


   Når vi bagte i de tider, var det i en stor ovn, som man måtte kravle helt ind i, for at få tørvene lagt på plads aftenen før bagningen skulle foregå. - Så var det heller ikke små portioner De bagte? Nej, det kan De stole på. Dengang kom bageren jo ikke kørende til døren. Vi bagte en snes brød ad gangen. - Der var ikke mnage gårde på egnen på den tid? Der var kun 6-7 stykker i Debel, og nu er der hen ved 20. Men en stor del ag egnen var også hede dengang. Jeg kan f.eks. huske, at da jeg som barn gik i skole i Outrup, bestod byen kun af 2 huse foruden skolen. Det var købmanden og mølleren. Ikke engang en smed var der, men vi havde en vi kaldte kræ-smed, han gik rundt til gårdene. Folk var også meget bedre til at gå dengang. Lige efter jeg blev gift, brød vi gården ned og opførte den et stykke fra, og mureren der stod for arbejdet hed Jeppe Kjær. Han boede i Henne og gik til Debel hver dag. Folk var også gode til at komme til kirke, vi syntes jo vi skulle. Nu er der så meget andet der skal passes.


   - Arbejdet var også strengt i Deres unge dage?   Ja, da var det kvinderne der malkede. Men så kom maskinerne jo, det var en stor lettelse. Jeg kan huske hvor stor en lettelse det var, da der kom selvbindere, og man var fri for at binde negene sammen. I det hele var man vant til at arbejde hårdt i mine yngre år. Jeg har mange gane svedt over smørkærnen.


   - Husenes indretning var heller ikke som idag?   Nej, i mit hjem var der røde sten på gulvet i køkkenet selv om det var en stor gård. Men de rvar dog fjæle i dagligstuen. Man sov i stuen, hvor der kunne trækkes skodder for alkoven. I bunden var de rlyng og deroverhalm. Det var ikke rart at ligge i, når man sammenligner med madrasser idag.


   Fru Marie Jepsen har haft 6 børn, hvoraf kun de to er tilbage, men tords sorgerne har hun aldrig mistet modet. 3 børn foruden hendes egne 2 fik deres opdragelse i hjemmet og voksede op på gården./ Steen